Galerija
Slika

Nove kolekcije

Vijest o pokretanju Novih kolekcija, novoga projekta Trećega programa Hrvatske televizije, prizvala je prisjećanje na naš, a za jedan filmski festival neobičan početak. Videodrom je bila televizijska emisija koja je od 2002. - 2004. na nacionalnoj javnoj televiziji donosila eksperimentalne filmove i videoradove međunarodnih umjetnika u jednomjesečnom ritmu. Prestankom njena emitiranja dio tadašnje, a današnje ekipe Novih kolekcija, pokrenuo je 25 FPS, dok smo mi vrijeme Videodroma doživljavali sve više kao triviju iz rubrike "jeste li znali" nego televizijski sadržaj koji bi danas bilo moguće realizirati.  

Nove kolekcije nas demantiraju te idu čak i korak dalje, s namjerom korištenja televizijskog medija kao produkcijskog, tehnološkog i diskurzivno-simboličkog resursa - produkcijskog studija kao kreativnig laboratorija u kojemu se stvaraju nova umjetnička djela hrvatskih umjetnika. Izlazeći iz okvira klasično shvaćenoga prostora medija, Nove kolekcije kreiraju i novo mjesto susreta umjetnosti, audio vizualnoga stvaralaštva i publike 21. stoljeća. 

Novim kolekcijama želimo da zažive dulje od jedne sezone; pratimo ih u terminima televizijskih projekcija na HRT - HTV 3 ili na zahtjev na HRTi:

  2. 3. 2017. | Dalibor Martinis, Proba dnevnika 4. svibnja 1980.
  9. 3. 2017. | Lightune, Lighterature Reading
16. 3. 2017. | Tomislav Šoban, I tako dalje
23. 3. 2017. | Kristijan Kožul, Damir Žižić, Happy Couple
30. 3. 2017. | Ana Hušman, Volim te, Ines

Nove kolekcije autorski potpisuje Tomislav Pulić, kustosko-savjetnički tim projekta čine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić i redatelj Vladislav Knežević, urednica i voditeljica emisije je Vlatka Kolarović.