Galerija
Slika

Provala u Animatiku

25 FPS otkupio je animirani film Trespass (Provala) austrijskog izvedbenog umjetnika i animatora Paula Wenningera za prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji.

Trespass (AT, 2012, 11') je animirano putovanje svijetom unutar četiri zida sobe u kojoj je zarobljen redateljev avatar. Provala, neovlašteni ulaz ili smetnja posjeda se odvija. Film šalje izoliranu, čudnu, tromu figuru komičnih pokreta na putovanje divljim procesom transgresije. U prozorima sobe kao ćelije pojavljuju se rasipne slike udaljenih krajeva i gradova. Naizgled beskrajne pozadine se mijenjaju i strovaljuju jedna na drugu, nedopuštajući protagonistu zadržavanje i čineći ga zatočenikom u egzistenciji sličnoj zatvorenikovoj. No kako film napreduje te usprkos animaciji i dinamičnosti izmjene prizora, događa se obrat - životnost samog karaktera je razgolićena.

Prikazan je u 38. Animatiku naslovljenom Ususret Animafestu 2014. Tresspas je osvojio priznanje za najbolji film na prošlogodišnjem Animafestu drugarskom festivalu u Annecyju.

Animatik 38. epizoda | HRT 3 | 30. 5. 2014.