Galerija
Slika

Slobodni radikali: Povijest eksperimentalnog filma

25 FPS otkupio je 80-minutni dokumentarni film Slobodni radikali: Povijest eksperimentalnog filma (Free Radicals: A History of Experimental Film) Pipa Chodorova za prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji.

Filmski umjetnici i pjesnici oduvijek su, i prije Prvog svjetskog rata, bili slobodni radikali, ludi za filmom, umjetničkom formom čije su granice pomicali u radikalnim novim smjerovima. Zatočeni na ničijoj zemlji, isključeni i iz svijeta umjetnosti i iz filmske industrije, hrabro su gradili prvu mrežu za snimanje i prikazivanje svojih filmova u duhu prijateljstva i solidarnosti. Stvorili su pozamašan opus koji i dalje utječe na našu kulturu. U ovom filmu s vama želim podijeliti filmove koje volim i predstaviti vam neke od slobodnih, radikalnih umjetnika koji su ih snimili.

Dirljiv i osoban, ovaj dokumentarac služi kao vodič svima onima koji žele uroniti u jedno filmsko razdoblje. »Slobodni radikali« iz naslova referiraju se na umjetnike koji su počevši u 1920-ima i tijekom 1970-ih gurali film prema eksperimentalnoj vizualnoj poeziji. (...) Film je posveta toj margini filma, koja se prečesto svodi na hermetičnu citadelu, a ne na prostor otvoren vjerovima u kojemu slučaj, etika uradi-sam i humor često igraju veliku ulogu. (Le Monde)

Pip Chodorov rođen je 13. travnja 1965. u New Yorku. Od 1972. bavi se filmom i skladanjem glazbe. Studirao je kognitivnu znanost na Sveučilištu Rochester u državi New York te filmsku semiotiku na Sveučilištu u Parizu. Radio je u filmskoj distribuciji – Orion Classics, NYC, UGC, Pariz, Light Cone, Pariz, a trenutačno radi za Re:Voir Video u Parizu, koji je osnovao 1994. (www.re-voir.com) i The Film Gallery, prvu umjetničku galeriju posvećenu isključivo eksperimentalnom filmu (www.film-gallery.org). Ujedno je i suosnivač L'Abominablea (www.l-abominable.org), filmskog uradi-sam laboratorija-kooperativa, te moderira internetski forum FrameWorks o eksperimentalnom filmu.

HTV 3 | 23. 9. 2015.