Galerija
Slika

Vizije: Znamen

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a | 01. 02. 2024. | Kinoteka | 18:00 h

Znamen
Režija: Baloji

BE, CD, NL, FR, ZA, DE, 90', 2023.

Koffi je mladi Belgijanac, koji se vraća u Demokratsku Republiku Kongo, zemlju svoga podrijetla. Naime, Koffija se obitelj odrekla još dok je bio dijete, jer se rodio s neobičnim madežom zbog kojeg ga je majka prozvala vješcem i poslala u Europu. Danas, kada je na pragu toga da i sam postane otac, želi se ponovno povezati sa svojom obitelji. No predrasude teško umiru. Uz Koffija, film prati još nekoliko likova koji su optuženi da su vještice.

Belgijski redatelj kongoanskog podrijetla Baloji iza sebe ima uspješnu karijeru rap-glazbenika i redatelja kratkog metra. Njegov film Zombiji (2019) osvojio je Grand Prix i Nagradu publike na 25 FPS-u, a slična vrsta dinamičnosti i mašte u prikazu kongoanske svakodnevice vrijedi i za njegov dugometražni prvijenac.

U svome filmu Baloji je htio istražiti načine na koji se stigma vještice mijenja s obzirom na starost te rodnu i klasnu pripadnost onoga tko je njome obilježen. Baloji poseže za mozaičnom pripovjednom strukturom i većim brojem likova kako bi oslikao kompleksnost ovog fenomena. Marginaliziranu perspektivu protagonista pritom koristi kako bi istražio socio-ekonomsku stvarnost suvremenog Konga. Pritom je za svakog lika skladao zasebnu glazbu, a zajedno s Elke Hoste osmislio je i upečatljive kostime.

Spomenimo i to da ime autora na svahiliju znači vještac ili vrač, a da je sama riječ u pretkolonijalnim vremenima označavala „znanstvenika“.

Znamen je premijerno prikazan u sekciji Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu, gdje je kritika hvalila njegovu dinamičnu režiju i hrabra režijsko-dramaturška rješenja, koja ne zaziru od napuštanja uobičajene pripovjedne logike. Film je naposljetku osvojio Nagradu Novi glas, a odabran je i kao belgijski kandidat za Oscara.

Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u radno vrijeme blagajne ili online na www.ulaznice.hr. Članovi Kratke baze imaju pravo na besplatan ulaz na projekcije iz ciklusa "Iz Kratke baze 25 FPS-a: Vizije", a više o članstvu potražite na stranicama https://kratkabaza.25fps.hr.

Mjesečni program "Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a" posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Od 2020. godine realizira se u partnerstvu s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca.