Galerija
Slika

Vizije: Rewind & Play

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a | 2. 6. 2022. | Kinoteka | 18:30 h

Rewind & Play
Režija: Alain Gomis
FR, DE, 65', 2022.

Alain Gomis pronašao je neobjavljene snimke sa snimanja emisije „Jazz Portrait“ francuske televizije iz 1969. s genijalnim pijanistom i skladateljem Theloniousom Monkom. Iz tog sirovog materijala rekonstruira film prikazujući dotad neviđenog Monka, koji se na svoj način bori sa stereotipima oko sebe i od kojih pokušava pobjeći.

Osvojivši kritiku i publiku premijerom na Berlinaleu 2022., Rewind & Play bizarna je adaptacija Monkova televizijskog gostovanja i ni po čemu ne nalikuje tradicionalnoj televiziji. Situacija je neugodna od samoga početka - voditelj ne smatra da su Monkovi odgovori prikladni, a između njih dvojice razvija se neugodna komorna igra. S jedne strane promatramo pristojnog, napetog, nasmiješenog ali umornog Monka, koji kao da je sletio na drugi planet, a s druge strane bijelog novinara upućenog u džez, koji se čini da obmanjuje, da je gluh i pomalo arogantan. Srećom, Monk uspijeva svirati klavir. 

Alain Gomis rodio se 1972. u Parizu. Studirao je povijest umjetnosti i film. Nakon kratkih filmova i videa, debitirao je dugometrašcem L’Afrance (2002.) osvojiviši Srebrnog Leoparda u Locarnu. Njegov film Félicité (2017.) osvojio je Veliku nagradu žirija na Berlinaleu i ušao u uži izbor za najbolji strani film na 90. Akademijinim nagradama.

Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u Kordunskoj 1 u radno vrijeme blagajne ili online na www.ulaznice.hr.