Galerija
Slika

Vizije: Samsara

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a | 22. 11. 2023. | Kinoteka | 20:00 h

Samsara
Režija: Lois Patiño
ES, 113', 2023.

Dva kontinenta, dvije zajednice, dva sustava vjerovanja, dva seta iskustava i unutarnjih života. A između njih – osjetilna staza, sva od svjetla i zvuka. Budistički tinejdžer svakog jutra posjećuje jednu staricu i čita joj tibetanski tekst Bardo Thödol, vodič za putovanje između smrti i sljedećeg rođenja. Zadnjeg dana staričina života mladić joj prišapne posljednje ulomke iz knjige, potom zatvori oči u meditaciji i ostane pored nje. Starica kreće na transformativno putovanje s one strane.

Lois Patiño (Španjolska, 1983) redatelj je i umjetnik čiji su filmovi prikazani na festivalima kao što su Cannes, Berlinale, Locarno, Toronto, Rotterdam, New York, Viennale, IDFA i Oberhausen. Samsara (2023) mu je najnovije ostvarenje, a premijerno je prikazana u programu Encounters 73. Berlinalea.

Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u radno vrijeme blagajne u Kordunskoj 2 ili online na www.ulaznice.hr. Članovi Kratke baze imaju pravo na besplatan ulaz na projekcije iz ciklusa "Iz Kratke baze 25 FPS-a: Vizije", a više o članstvu potražite na stranicama https://kratkabaza.25fps.hr.

Mjesečni program "Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a" posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Od 2020. godine realizira se u partnerstvu s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca.