Galerija
Slika

Vizije: Rock Bottom Riser

Rock Bottom Riser | 21. 10. 2021. | Kinoteka | 20.00 h
Režija: Fern Silva
US, 2021, 70', DCP

Od najranijih putnika koji su plovili vodeći se svjetlošću zvijezda do astronomovih otkrića nastanjivih planeta, Rock Bottom Riser ispituje sveobuhvatne susrete otočnog svijeta na moru.

Dok lava i dalje istječe iz Zemljine jezgre na otoku Havaja - predstavljajući neposrednu opasnost - kriza jača. Astronomi planiraju izgraditi najveći teleskop na svijetu na najsvetijoj i štovanoj planini Havaja, Mauna Kea. Temeljeći se na drevnoj polinezijskoj navigaciji, dolasku kršćanskih misionara i mogućnosti zvjezdarnice da zahvati podrijetlo svemira, Rock Bottom Riser istražuje utjecaj doseljeničkog kolonijalizma, potragu za inteligentnim životom i otkrivanje novih svjetova dok promatramo postojanje našeg vlastitog planeta.

Fern Silva (1982, USA/Portugal) umjetnik je koji je počeo raditi kao montažer i snimatelj u New Yorku. Njegovi rani radovi bavili su se vlastitim odnosom s Portugalom, a kasnije su se širili na teme utjecaja industrije na kulturu i okoliš. Više od desetljeća njegovi su se 16 mm filmovi prikazivali na festivalima, u muzejima i kinotekama, uključujući Toronto, Berlin, Locarno, Rotterdam, New York, London, Melbourne i Hong Kong, MOMA PS1, Anthology Film Archive i Harvard Film Archive. Osvojili su nagrade Filmskog festivala u Ann Arboru (nagrada Gus Van Sant), Festivala 25 FPS (Grand Prix 2015. i 2017.), Solunskog međunarodnog filmskog festivala (nagrada Agora za postprodukciju), Cinéma du Reel (najbolji zvuk) i Berlinalea (Encounters, posebno priznanje).

O njegovim su filmovima pisali časopisi Cinema ScopeFilmmaker Magazine i Film Comment

Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u Kordunskoj 1 u radno vrijeme blagajne ili online na stranici www.ulaznice.hr