Galerija
Slika

Vizije: Sloboda od svega

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a | 1. 12. 2022. | Kinoteka | 18:00 h

Sloboda od svega
Režija: Mike Hoolboom
CA, 80', 2022.

Intimni filmski esej o dvije pandemije: AIDS-a i koronavirusa. Tijelo kao spomenik, priče preživjelih, sjećanja. Objema pošastima novo je ruho dao neoliberalizam i njegova središnja mitologija osobne slobode, koju sjajno opisuje Hito Steyerl u odličnom eseju Freedom from Everything, koji je ovdje prerađen u novu formu. Analizirajući novu prekarnost samostalnog rada, Hito duhovito primjećuje da su takvi ljudi „slobodni od svega“, od dobrog posla, zdravstvene skrbi, povoljnog stanovanja… U filmu se pojavljuju Maggie Thatcher, Guy Fawkes, George Michael, James Baldwin, Akira Kurosawa i David Wojnarowicz.

Mike Hoolboom počeo je snimati filmove 1980. Snimati u obliku prakse, svakodnevno primjenjive. Stalno ih prerađuje. Više od 100 filmova. Od 2000. stabilno klizi prema biografskim dokumentarcima. Pitanje kojim razigrava zajednicu: kako vam mogu pomoći? Razgovori s medijskim umjetnicima već tri desetljeća. Više od 30 knjiga koje je napisao, uredio, suuredio. Lokalna ekologija. Volontiranje. Otvaranje vrata.
https://mikehoolboom.com

Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u radno vrijeme blagajne u Kordunskoj 2 ili online na www.ulaznice.hr. Članovi Kratke baze imaju pravo na besplatan ulaz na projekcije iz ciklusa "Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a", a više o članstvu potražite na stranicama https://kratkabaza.25fps.hr.

Mjesečni program "Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a" posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Od 2020. godine realizira se u partnerstvu s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca.