Galerija
Slika

Vizije: Yvonne Rainer - Životi izvođača

Vizije: Yvone Rainer - Životi izvođača | 20. 4. 2022. | Kinoteka | 20.00 h

Životi izvođača (Lives of Performers
Režija: Yvone Rainer
US, 90', 1972.

Film Životi izvođača promatra dilemu muškarca koji se ne može odlučiti između dvije žene i zbog čega onda obje pate. U ovom razotkrivanju romantičnih zajednica Yvonne Rainer uzima nekolicinu svojih prijašnjih minimalističkih performansa i prerađuje ih u narativnu formu istražujući likove i društvene odnose. U filmu je vidljiva Raineričina multidisciplinarnost, a i povratak narativnosti i osjećajnosti u eksperimentalni film što je kritičarka Annette Michelson prozvala „The New Talkie“ - filmovi koji istražuju narative čiji je vokabular upoznat s poststrukturalističkim, psihoanalitičkim i feminističkim teorijama humanističkih znanosti toga doba.
Snimivši ga iste godine kad i Chantal Akerman svoj Hotel Monterey, Rainer je sa Životima izvođača pokrenula svoju tranziciju iz plesa u film. Film je snimila redateljica i snimateljica Babette Mangolte, zaslužna za snimateljski rad na filmovima Michaela Snowa (Rameau's Nephew), Chantal Akerman (Jeanne DielmanNews from Home) ili Marine Abramović (Seven Easy Pieces).

Plesačica, koreografkinja, redateljica i spisateljica Yvonne Rainer (1934) u 60-im godinama prošlog stoljeća bila je vodeća figura utjecajnog njujorškog kolektiva Judson Dance Theatre, pokreta posvećenog eksperimentalnom performansu. Kreirajući neku vrstu anti-plesa, u kojemu bi favorizirala banalne pokrete, nasumičnost, ne-glumu, zadatke, ponavljanja i neodređenost (što su postali standardi suvremenog plesa), objavila je u sklopu jednog eseja „No Manifesto“ (1965) gdje je sažela smjernice svojega minimalističkog koreografskog rada. Napustivši ples u sedamdesetima prigrlila je avangardni film i otad je režirala sedam dugometražnih nekonvencionalnih filmova kako bi se više posvetila političkim i osobnim temama, pri čemu je važan faktor bila njezina „bujajuća feministička svijest“. Koreografiji se vratila 2000. godine na poziv i projekt Mihajla Barišnjikova, a potom je nastavila proizvoditi vlastite koreografske radove. 

Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u Kordunskoj 1 u radno vrijeme blagajne ili online na ww.ulaznice.hr. Posjet Kinoteci u skladu je s važećim preporukama HZJZ-a.