Galerija
Slika

Specijalni efekti – kino iz budućnosti

25 FPS i Lauba predstavljaju u petak 17. 5. u 21 h audio-vizualni performans američkog multimedijskog umjetnika Petera Burra. Zamišljen kao imaginarni televizijski show uživo iz budućnosti, inspiriran kultnim filmom Andreja Tarkovskog Stalker iz 1971, Special Effect donosi vrtoglavu kombinaciju underground animacije, laserskih zraka, green screena, web kamera, sašivenih kostima i DIY etike uz originalnu glazbu Lucky Dragonsa i Seabata.

Domaćin i voditelj Peter Burr u jednosatnom TV-showu optičkim iluzijama izaziva našu podsvijest ubacujući se u vrtlog animiranih kolaža na platnu i u glave gledatelja. Pomaknuta verzija televizije uživo, koja poput mitske tarkovskovljeve Zone može kanalizirati najskrivenije želje i nade, uz suptilan humor priziva i kolektivno sjećanje na video estetiku 80-ih, ranu tehno glazbu i nostalgična sjećanja na odrastanje uz masovni medij kojem smo nekoć i vjerovali.

Peter Burr (1980) multimedijski je umjetnik, animator i ilustrator iz Portlanda s bruklinskom adresom. Predstavio je svoje radove u Centru Pompidou u Parizu, Kraljevskom muzeju u Madridu te na međunarodnim filmskim festivalima u Rotterdamu i Zagrebu na 25 FPS-u, gdje je prošle godine prikazao svoj animirani film Sam s Mjesecom. Osnivač je Cartune Xpreza, animiranog projekta koji je dijelom video-produkcija, dijelom kazalište, dijelom čudnovata banda, a dijelom putujuća predstava.