Galerija
Slika

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Meteori

Kratke slike | 5. 4. 2018. | MM centar | 19.30

Meteori (Meteorlar)
Režija: Gürcan Keltek
TR/NL, 81', 2017, DCP
Turski i kurdski jezik s engleskim podnaslovima

Turske vojne akcije na jugoistoku zemlje u kasno ljeto 2015. usmjerene protiv kurdske autonomije, protjecale su bez službenih očitovanja i medijskih slika. Jedini izvor informacija bilo je lokalno stanovništvo s anonimnim video uploadima i internetskim prijenosima uživo. No višemjesečne rijeke slika života pod vojnom upravom, sukoba i nereda odjednom zamjenjuju slike meteorske kiše koja se sručila na regiju, kao božja intervencija ili prirodna pojava.

Umjesto politički angažiranog pristupa redatelj Keltek odlučio je na ta događanja reagirati drugačije, iz vizualnog polazišta i poetskim kolažiranjem internetom dijeljenih snimki, zabilježenih intervjua te crno-bijelih snimki monumentalnog krajolika. U politički kontekst upliće se pogansko, nadnaravno i izvanzemaljsko, dijeleći s gledateljem refleksiju o ratu za koji se čini da je prisutan samo na snimkama mobitela, dok iskazi svjedoka zvuče poput priča iz davnih vremena. Stvarnost je narušena i prekoračena događajima koji pripadaju fikciji, ljepota eliminira politiku u krajoliku u kojem je oduvijek prisutna, ali je nitko više odavno ne vidi.

Gürcan Keltek (r. 1973) studirao je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta Dokuz Eylül. Režirao je nekoliko kratkih te srednjometražni film Kolonija (2015), koji je premijerno prikazan na festivalu FIDMarseille. Meteori (2017) su njegov prvi dugometražni film, s impresivnom festivalskom putanjom koja je započela na festivalu u Locarnu.