Galerija
Slika

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Tajni život životinja

​Kratke slike | 10. 5. 2018. | MM centar | 19.30

Čovjekolikost životinja i animalnost čovjeka tema je četiriju filmova, od glazbeno-hipnotičkog do obrazovno-dokumentarnog pristupa. Do koje mjere životinje mogu navući ljudske maske, zašto bi čovjek preuzeo životinjske obrasce? Podvodne i kopnene ambivalencije maštovite su i zabavne; upoznajte podvojene konje, hobotnice i ribe te majmuna-filmaša.

Konjske grudi (Pferdebusen)
Režija: Katrina Daschner
AT, 9', 2017, DCP
Bez dijaloga

Filmska burleska austrijske tradicije koja spaja fragmente životinjskih i ljudskih tijela u grotesknom, koreografiranom iskazu o žudnji i strahu.
Katrina Daschner u svom filmsko-performerskom radu istražuje teme erotske subverzije pretežno scenskim sredstvima.

Pogrešna revizija (Wrong Revision)
Režija: Araki Yu
JP/GR, 16', 2018, DCP
Japanski jezik s engleskim podnaslovima

Dokumentarna interpretacija kratke priče The Devil and Tobacco iz 1916. godine o upoznavanju Japana sa zapadnom civilizacijom kroz transformaciju vraga u hobotnicu, vražju ribu.
Araki Yu umjetnik je i filmaš koji se u svome radu bavi načinima na koji drugi, kulturni, društveno-politički i geografski konteksti utječu na umjetnički izraz.

Napušteni greben 4: Marsa Abu Galawa (Careless Reef 4: Marsa Abu Galawa)
Režija: Gerard Holthuis
NL, 13′, 2004, DCP
Bez dijaloga

Spektakularni podvodni flicker film uz egipatsku transičnu glazbu Abdela Basseta Hamouda. Energičan poziv stanovnika koraljnih grebena za spas od ljudske prisutnosti.
Gerard Holthuis (1952) nizozemski je kipar, montažer, snimatelj i producent, te autor nekih od najznačajnijih suvremenih eksperimentalnih filmova.

Kapucin (Capucine)
Režija: Nieto
FR, 45', 2009, DCP
Francuski i japanski jezik s engleskim podnaslovima

Može li se majmun uvježbati da postane filmaš i može li to raditi bolje od čovjeka redatelja? 
Luis Nieto proveo je vrijeme u Japanu u „filmskoj školi za majmune“ kako bi jedinstvenim promatračkim darom stvorio spoj komedije i obrazovnog filma. Živi i radi u Parizu kao slikar, animator, dizajner, te filmski i operni redatelj.