Galerija
Slika

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Pokretni elementi

Iz Kratke baze | 19. 11. 2020. | Kinoteka | 20.00

U sklopu Kinotekinog programa Autom kroz povijest filma predstavljamo nekolicinu filmova iz arhiva koji tematiziraju način na koji su automobili utjecali na društvo, proizvodnju i našu percepciju stvarnosti.

To je bio randevu (C'était un rendez-vous)
Režija: Claude Lelouch
FR, 1976, 9', 35 mm

Ovaj legendarni kratki film prikazuje visceralnu vožnju Parizom pri 220 km/h. Snimljen je u jednom kadru kamerom montiranom na odbojniku automobila u rano pariško jutro, uz priličan broj prometnih prekršaja. Glasine su da je sam Lelouch bio priveden nakon premijere filma jer je policija silom htjela doznati ime vozača. No to je i danas ostala tajna.

Život poslije ljubavi (Life After Love)
Režija: Zachary Epcar
US, 2019, 9', DCP

Promjena svjetla na parkiralištu, gdje parkirani auti postaju spremnici za kolektivno otuđenje.

Žuta linija (Yellow Line)
Režija: Simon Rouby
FR, 2018, 14', DCP

Let iznad pustinje vodi nas prema intrigantnom mjestu: autocesti koja odjeljuje krajolik. U njezinu središtu je jarka, blistava žuta linija. Slijedeći tu liniju nailazimo na strojeve koji brazdaju vene i arterije Los Angelesa. Neumorno bojaju i prebojavaju crtu u beskrajnom kružnom toku. a mi polako otkrivamo grad-svijet. 

Pokretni elementi
Režija: Marko Tadić
HR, 2016, 7', HD video

Film o kreativnim procesima koji dovode do stvaranja umjetničkih djela. Pratimo automobil koji prolazi kroz etape umjetničkog procesa te sam postaje dijelom umjetničkih djela, ali i akter u apstraktnim procesima kreacije. Film je zamišljen kao hommage autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te se dijelom koristi vizualnim jezikom specifičnim za 60-e i 70-e godine 20. stoljeća.

Napravi nešto novo, John (Make It New John)
Režija: Duncan Campbell
UK, 2009, 50', DCP

Napravi nešto novo, John govori o automobilu DeLorean, njegovom tvorcu Johnu DeLoreanu i radnicima tvornice automobila sa sjedištem u Belfastu koji su je izgradili. U filmu o proizvodnji stilski uglađenog automobila, koji je atrakcija hita Povratak u budućnost 1985., vješto se suprotstavlja DeLoreanov san i spektakularni pad tijekom kritičnog razdoblja u povijesti Sjeverne Irske i kanonizacija automobila - DMC12 - kao simbol američkog mita o mobilnosti. Campbell ovdje spaja dokumentarnu estetiku s fiktivnim trenucima, koristeći se postojećim arhivskim vijestima i dokumentarnim snimkama iz 1980-ih, kao i novim 16 mm snimkama koje zamišljaju razgovore među tvorničkim radnicima tvrtke DeLorean. Propituje dokumentarni žanr i odražava šire egzistencijalne teme i narativne pokretače.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Kinoteka u Kordunskoj 1 sat vremena prije svake projekcije ili online na stranicama kina i ulaznice.hr