Galerija
Slika

Vizije: Dekoder

Vizije: Dekoder | 24. 6. 2021. | Ljetna pozornica Tuškanac | 21:30

Dekoder (Decoder)
Režija: Muscha
DE, 88', 1984, DCP

Ovogodišnje Vizije, partnerski program sa zagrebačkim Centrom za kulturu i film, zaključujemo Dekoderom, remek-djelom njemačkog undergrounda o subliminalnim porukama u industrijskoj glazbi. 

U bliskoj budućnosti industrija brze hrane postala je strahovito popularna, a ljudi o njoj ovisni. Razlog tome je muzak, pozadinska glazba iz fast food poslovnica, s umetnutim subliminalnim porukama koje goste potiču na potrošnju i pokornost. FM, zaposlenik jednog od najvećih lanaca brze hrane, otkriva da se intervencijom u glazbu ljude može trgnuti iz konzumerističke otupjelosti te potaknuti na pobunu protiv sustava. 

Dekoder (1984) je underground hit njemačkog punka i new wavea, do grla uronjen u mladenačku kontrakulturu 1980-ih. Glavnu ulogu odigrao je FM Einheit, bubnjar kultnog industrijskog benda Einstürzende Neubauten, a u ostalim se ulogama pojavljuju ikona punka Christiane Felscherinow te kultni pisac beat generacije William S. Burroughs, čijim je esejom „Electronic Revolution“ iz 1970. o korištenju nevizualnih jezika za manipulaciju ljudima film i inspiriran.

Redatelj Muscha spojio je industrijsku estetiku, društvenu tjeskobu svoga vremena te elemente distopije i znanstvene fantastike u dragulj mračnjikave ljepote, koji i dalje privlači svojom 16mm teksturom, neonskim vedutama i zaraznim soundtrackom bendova Soft Cell, The The i Einstürzende Neubauten. Rezultat je remek-djelo njemačkog undergrounda 1980-ih: subverzivan komentar na konzumerističku kulturu i konformizam te vremenska kapsula u vrijeme svoga nastanka.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazujemo njegovu nedavno restauriranu verziju. 

Ulaznice su 30 kuna, a za članove Kratke baze ulaz je besplatan.