Galerija
Slika

Vizije: Središnja oblast

Vizije: Središnja oblast | 17. 3. 2022. | Kinoteka | 20.00 h

Kako napraviti film a da se ne temelji na promatračevu uobičajenom načinu gledanja svijeta? Vizualno radikalno filmsko rješenje ponudio je kanadski umjetnik Michael Snow, čiji radovi predstavljaju vrhunce vizualne umjetnosti i eksperimentalnog filma. 

Središnja oblast (La région centrale) 
Režija: Michael Snow
CA, 180', 1971.

Trosatni pejzažni film Središnja oblast nastavlja istraživati pokret kamere što je zaštitni znak njegove slavne Valne duljine. Ovaj strukturalistički klasik u cijelosti je snimljen kamerom pričvršćenom na robotiziranu "ruku", što ostavlja dojam izvanzemaljske sonde koje je sletila na planinski vrh iznad kanadske divljine. Snow na impresivan način demonstrira moć filmskog medija da prepoznatljivost vremena i prostora transformira u hipnotičko iskustvo, u potpunosti lišeno zapleta, likova i dijaloga koje karakterizira klasičnu narativnu kinematografiju.

"Odlučio sam proširiti film iz mašininog gledišta radi mogućeg objektivnijeg osjećaja pa da ne razmišljate o nečijem ekspresivnom rukovanjem tom stvari, nego možda i o tome kako se cijela stvar pokrenula i zašto." (M. S.)

Michael Snow (1928) renomirani je eksperimentalni umjetnik, slikar, filmaš i muzičar. Njegov rad ponajviše se temelji na formi koju pažljivo tretira s obzirom na materijalni, temporalni ili prostorni medij u kojem stvara. 

Film se prikazuje u sklopu Kinotekinog ciklusa Chantal Akerman: No Home Movie

Akerman često ističe Središnju oblast kao film koji je najviše utjecao na njezinu estetiku i odnos prema mediju, a navodno ga je pogledala četiri puta zaredom. Projekciji filma prethodi Akermanin kratkometražni film Soba (La chambre, 1972, 11 min), u kojem je Snowovu tehniku primijenila u interijeru vlastite sobe, inače čestom pozornicom intimnih drama koje će nastaviti istraživati u nastavku karijere.

Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u Kordunskoj 1 u radno vrijeme blagajne. Posjet Kinoteci u skladu je s važećim preporukama HZJZ-a.


Foto: Ustupili Michael Snow i LUX, London.