Galerija
Slika

Vizije: Teorija čestica

Vizije: Teorija čestica | 17. 2. 2022. | Kinoteka | 20.15 h

Februarsko izdanje Vizija: Iz Kratke baze 25 FPS-a uz rame stavlja velikana druge avangarde, filmskog i likovnog umjetnika Brucea Connera, te majstore suvremenog računalnog filma – nizozemski audiovizualni trio Telcosystems. Njihovi filmovi Crossroads i Vexed koriste znanstveni interes za elementarnim česticama s istraživanjem izražajnih mogućnosti filmskoga medija. Riječ je o audiovizualnim spektaklima u punom smislu riječi – filmovima koji zaustavljaju vrijeme i poništavaju prostor, istražujući kozmička prostranstva u subatomskim razinama.

Crossroads
Režija: Bruce Conner
US, 37', 1976, DCP

"Operacija Crossroads" bila je ime za prva dva od dvadeset i tri testa nuklearnog oružja koje je SAD provodio na Otočju Bikini između 1946. i 1958. godine. Testovi su uključivali detonaciju oružja čija je snaga imala ekvivalent 23 milijuna tona TNT-a – jednaka snazi atomske bombe bačene na Nagasaki. Prizor testiranja bio je okružen s više od 700 kamera i petsto snimatelja. Gotovo polovica svjetskih filmskih zaliha bilo je u Bikiniju zbog testiranja, što navedene eksplozije čini najtemeljitije fotografiranim trenutkom u povijesti. 

Glazbu za film na Moog sintesajzeru skladao je Patrick Gleeson, a repetitivnu kompoziciju na električnim orguljama istaknuti američki pijanist i skladatelj minimalističke glazbe Terry Riley.

„Conner je pronašao kataklizmičku ljepotu u deklasificiranim snimkama Nacionalnog arhiva (...). Dvadeset i tri kadra iste eksplozije, različitih brzina i udaljenosti, iz zraka, mora i s kopna, kombinirane s očaravajućom glazbom Patricka Gleesona i Terryja Rileya, destrukciju pretvaraju u neku vrstu kubističko-kozmičkog uzvišenja." – Josh Siegel, kurator u Muzeju suvremene umjetnosti (MoMA, New York)

Restauracija: UCLA Film & Television Archive
Fotografije: Conner Family Trust

Vexed
Režija: Telcosystems
NL, 29', 2012, HD video

Dok se fizičari približavaju čestici koju opisuju kao temeljnu jedinicu našeg razumijevanja Svemira, Telcosystems pokazuju znatno manje konačnu teoriju čestica: onu koja opisuje prirodno nestabilan i raznolik digitalni svijet koji se otkriva samo u fragmentima koji putuju brže od svjetlosti. Pri takvim brzinama čak i najmanje fluktuacije ili poremećaji oslobađaju kaskade promjenjivih sonooptičkih kretnji, stalno iznova izazivajući i redefinirajući pravila kojima se taj svemir otporan na strukture odvlači iz stabilnosti u turbulentan kaos.

Vexed je bio veliki festivalski hit 2012. godine, na festivalu Ann Arbor osvojio je nagradu za tehničke inovacije, a na 25 FPS-u osvojio je posebno priznanje. Napominjemo da se ne preporuča gledateljima osjetljivima na snažne bljeskove.

Ulaznice se mogu kupiti u Kinoteci u Kordunskoj 1 u radno vrijeme blagajne ili online na stranici www.ulaznice.hr. Posjet Kinoteci u skladu je s važećim preporukama HZJZ-a.