Galerija
Slika

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Dvije filmske varijacije na Johna Cagea

Kratke slike | 26. 10. 2017. | MM centar | 19.30

Dvije filmašice i dvije filmske tematizacije rada avangardnoga kompozitora Johna Cagea.

Jednoga dana danas će biti nekoć (One Day Today Will be Once)
Režija: Anca Miruna Lăzărescu
DE, 2009, 27’, HD video
Njemački jezik s engleskim podnaslovima

U maloj njemačkoj crkvi, notu po notu, jedan orguljaš svira Organ2/ASLSP (As SLow aS Possible) Johna Cagea, njegov 639-godišnji koncert za koji je predviđeno da traje bez prekida do godine 2640.

Anca Miruna Lăzărescu rođena je u Rumunjskoj, odakle je s obitelji imigrirala u Njemačku 1990. Studirala je na Sveučilištu za film i televiziju u Münchenu. Njezin diplomski film Silent River premijerno je prikazan na festivalu Berlinale International Shorts 2011. te je pozvan na više od 100 festivala diljem svijeta i primio 35 nagrada. Njezin dokumentarni film The Secret of Deva primio je nagradu Best German Newcomer Film 2007, a film One Day Today Will Be Once nominiran je za Najbolji njemački kratki film na festivalu u Oberhausenu 2010. Anca je radila na TV seriji Stažisti u L. A. i pohađala ljetne tečajeve na UCLA-i. Članica je Europske filmske akademije.

Razmišljati o drvu, razmišljati o metalu (Think about Wood, Think about Metal)
Režija: Manon de Boer
BE, 2011, 48’, HD video
Engleski jezik bez hrvatskih podnaslova

U seriji filmova u kojoj otkrivamo portret žene, Manon de Boer nastavlja svoje eksperimente u susretu s američkom perkusionisticom Robyn Schulkowsky. U Italiji, a potom i Njemačkoj, rotacija leća uvodi nas u lažan loop u kojem se vizualno pretapa u auditivno. Susreti s glazbenicom donose putovanje jedne instrumentaliste suočene sa suvremenim kompozitorima čiji priziv remeti naše vrednovanje izvođenih komada. Zvučni portret pokreće viziju izvedbenih prostora. (Gilles Grand)

Uz filmove Sylvia Kristel – Paris (2003) i Resonating Surfaces (2005) Think about Wood, Think about Metal treći je filmski portret u trilogiji o sedamdesetima.

Manon de Boer rođena je u Indiji 1966. Studirala je umjetnost na Autonome Beeldende Kunst u Rotterdamu i na Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu. Nezavisna je umjetnica. Njezin rad obuhvaća filmove, video radove i audio radove koji se često bave pitanjem pamćenja i vremena/trajanja. Živi i radi u Bruxellesu.