Galerija
Slika

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Psihoaktivisti

Kratke slike | 18. 1. 2018. | MM centar | 19.30

U želji za proširenjem stvarnosti filmaši posežu za psihoaktivnim tvarima, prepuštaju se magijskim obredima, tragaju za sekularnom duhovnošću. Kako usložnjavati zbilju, kako rastezati granice percepcije mentalnim i filmskim sredstvima? Tri filma, tri rekonstrukcije s biografskim i autobiografskim efektima. 

Tripovi br. 7 (Badlands), orig: Trypps #7 (Badlands)
Režija: Ben Russell 
SAD, 10', 2010, DCP

Mlada žena u pustinjskom krajoliku Nacionalnog parka Badlands pod utjecajem LSD-a, prikazana kroz formalnu, psihodeličnu manipulaciju njenog odraza u ogledalu. Dio je redateljeve opsesivne potrage za mogućnostima filma kao sredstva transcendencije iz serije Tripovi, kojom zaziva trip kao fizičko i psihodelično putovanje te fenomenološki doživljaj svijeta.

Ben Russell američki je medijski umjetnik, filmaš i kustos prominentne međunarodne karijere čiji rad 25 FPS sustavno prati te na kojem je 2011. sudjelovao s programom i prošireno-filmskim performansom U potrazi za vidom.

Matkormano
Režija: Fabien Rennet, Julien Louvet
FR, 32′, 2015, DCP
Francuski, s engleskim podnaslovima

Dokumentarna rekonstrukcija zapanjujuće priče o francuskom magu Matkormanu, koji je sa svojim sljedbenicima uspio transmutirati materiju kipa majke-božice koji je progovarao i predviđao budućnost, te o misterioznom slučaju nestanka alkemičareve djece, višegodišnjoj potrazi i sudskoj optužbi za nestanak vlastite djece. Što je istinito, fikcionalno, nadnaravno, psihijatrijsko, dokumentarno; je li se otmica ikada dogodila, jesu li djeca uopće postojala? Trailer

Fabien Rennet i Julian Louvet francuski su režiseri mlađe generacije s prethodnim iskustvima u industrijskom marketingu i glazbi.

Nužničko gnojivo – lažni raj, orig: Night Soil – Fake Paradise
Režija: Melanie Bonajo
SAD/NL, 32′, 2015, DCP
Engleski jezik

Eksperimentalni dokumentarac „vrhovne svećenice anti-selfie pokreta“ Melanie Bonajo dio je njezine serije filmova o suvremenim trendovima otpora kapitalizmu kroz sistemski ilegalne prakse. Bavi se učinkom ayahuasce, amazonske biljke s psihodeličnim svojstvima, kroz niz svjedočanstava protagonista koje autorica kombinira s osobnim iskustvom korištenja tog halucinogena kao lijeka u eklektičnom i pomalo suludom vizualnom imaginariju. Razmatrajući tjelesni i duhovni učinak ayahuasce na um umreženog i zabrinutog pojedinca predlaže biljni psihodelik kao antikapitalističku medicinu koja nudi empatiju, spiritualnost i ekofeminizam kao lijek za zdraviju budućnost. Trailer

Melanie Bonajo nizozemska je umjetnica koja kroz fotografiju, video, performans, instalacije i glazbu istražuje nove načine i pristupe ritualnosti, tjelesnome i društveno definiranom zauzimajući radikalno drugačiju vrstu etičke misli i stav otpora prema načinu života u globaliziranom i umreženom svijetu obuzetom idejom neprekinutog razvoja. Radove izlaže u svjetskim muzejima te ih prikazuje na najznačajnijim filmskim festivalima.