Galerija
Slika

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Rituali nesputane mladosti

Kratke slike | 30. 3. 2017. | MM centar | 19.30

Tri filma o odrastanju iz dvije Amerike. O mladima i načinima na koje ostvaruju povezanost sa sobom i s društvom kao preduvjetom psihičkog i emocionalnog sazrijevanja. Sigurni i odlučni, ponašanje odraslih usvajaju preko rituala grupe, zajednice i popularne kulture. Izmišljeni ili stvarni, njihovi svjetovi fascinantno se isprepliću sa sadašnjim trenutkom življenja u složenim postkapitalističkim i postmedijskim transformacijama.

Draga Lorde (Dear Lorde)
Režija: Emily Vey Duke, Cooper Battersby
CA, 2015, 27', HD video
Engleski jezik

Originalni režijski pristup portretiranja jedne petnaestogodišnjakinje koja se hvata u koštac s novogodišnjom odlukom kako postati ostvarena osoba. Prepreke na tom putu savladava pisanjem pisama svojim idolima: primatologinji, biologinji, komičaru, nobelovcu-aktivistu te kantautorskoj pop-zvijezdi. Nadilazeći puku ispovijed, film je vizualno slojevita i nesvakidašnja rekonstrukcija svijeta u koji su danas uronjeni tinejdžeri.

Duke i Battersby su kanadski umjetnički duo koji zajedno radi od 1994. Dobitnici su Grand prixa za Dear Lorde na festivalu EMAF (European Media Art Festival) u Osnabrücku 2015.

Antonijina priča (El cuento de Antonia)
Režija: Jorge Cadena
CO/CH, 2016, 30', DCP
Španjolski jezik s engleskim podnaslovima

Svečano slavlje inicijacijskog sakramenta desetogodišnje djevojčice rastvara se na dvije dimenzije: na dimenziju mita i priče, te svakodnevicu surove društvene stvarnosti. Snimateljski virtuozan, film se događa u vjetrovitom naselju na ušću u Karipsko more koje postaje poprište bujajućeg života. U vrtlogu siromaštva, besperspektivnosti i meteorološke nesmiljenosti, Antonija je odraz mogućnosti emancipacije i snage otpora.

El cuento de Antonia je diplomski film na Visokoj školi za umjetnost i dizajn u Ženevi za koji je Jorge Cadena osvojio nagradu Tigar za kratkometražni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2017.

Bez srca (Sem coração)
Režija: Nara Normande, Tião
BR, 2014, 25', 35mm na HD video
Portugalski jezik s engleskim podnaslovima

U magičnom sinemaskopu pratimo magična ljetna popodneva koja gradski dječak Leo provodi na praznicima kod svoga rođaka na moru. Plaža provocira nova iskustva, a upoznavanje s djevojčicom s nadimkom Sem coração (Bez srca) u ljetnu idilu unosi jezovite osjećaje između nevinosti i nasilja. Svi protagonisti u filmu su naturščici, a film je reminiscencija na odrastanje autora u tropskome raju.

Sem coração prikazan je na vodećim svjetskim festivalima kratkog filma, a na Festivalu u Cannesu u Dvotjednu kritike dobio je Nagradu Illy. Nara Normande i Tião najmlađa su generacija brazilskih filmaša i već su sa svojim prvim filmovima osvojili međunarodnu naklonost i kritike i publike.