Galerija
Slika

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha

Kratke slike (na otvorenom) | 29. 6. 2017. | SC dvorište | 21.30

Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha (Minute Bodies: The Intimate World of F. Percy Smith)
Režija: Stuart A. Staples
UK, 55', 2016, DCP
Bez dijaloga

Posveta pionirskim znanstvenim filmovima i zadivljujućoj dokumentarističkoj ostavštini britanskog prirodoslovca i izumitelja Franka Percya Smitha (1880-1945) u režiji Stuarta Staplesa, pjevača i lidera benda Tindersticks. 

Kako bi uhvatio tajne prirode na djelu i pokazao dotada neviđene procese, Smith je razvijao različite pionirske mikro-snimateljske i mikro-fotografske tehnike, usavršavajući prvu time lapse i podvodnu fotografiju. Vrhunac njegova rada je serija filmova „Tajne prirode“ započeta 1922. za British Instuctional Films, nastavljena tijekom 1930-ih kao „Tajne života“ i rađena do autorove smrti, u kojoj je uspješno apsorbirao tehnološke mijene poput pojave zvučnog filma, očaravši nadolazeće generacije s učinkom sličnim onom televizijskih dokumentaraca o divljoj prirodi Davida Attenborugha.

Fasciniran Smithovim filmovima na koje je naišao u arhivu Britanskog filmskog instituta, Stuart Staples je tijekom tri godine stvarao ovaj poetski filmski kolaž, vizualni album satkan od glazbenih formi koje podcrtavaju ljepotu i pustolovnost sadržanu u slikama, zajedno s kolegama iz benda te suradnicima, udaraljkašem Thomasom Belhom i pijanisticom Christine Ott na Ondes Martenotu, glazbalu karakterističnom za razdoblje u kojem su Smithovi filmovi nastajali, a koji povremeno izvode kao kino-koncert. Staplesovim riječima, čista i zadivljujuća fotografija doima se i danas svježom i zapanjujućom, te nas povezuje s osjećajima radoznalosti i iznenađenja gledanja Smithovim očima u sićušne mikro-svjetove kroz objektive vlastitih naprava, kao da je prvi put.

Kombinacija filmskih snimki iz prve polovice 20. stoljeća sa suvremenim, originalno komponiranim soundtrackom nadahnutim ljepotom Smithovog djela, ali i tragikom njegove biografije zaključene samoubojstvom, ocrtava eksperimentalnu privlačnost filmova, muzikalnost pokreta čudesnog mikro-svijeta, te stvara hipnotično i sanjivo meditativno kino.

Trailer

Stuart A. Staples je britanski pisac, pjevač, producent i osnivač benda Tindersticks s kojim je od 1992. objavio deset studijskih albuma i sedam filmskih soundtracka za francusku redateljicu Claire Denis. Njihova glazba korištena je za galerijske instalacije, plesne i kazališne projekte, filmove, televizijske produkcije i modne revije. Staples je autor zvučnog ambijenta za belgijski muzej In Flanders Fields u gradu Ypresu koji se bavi Prvim svjetskim ratom. U suradnji s Festivalom kratkom metra u Clermont-Ferrandu kurirao je The Waiting Room Film Project, seriju kratkometražnih filmova inspiriranu naslovnim albumom Tindersticksa.